Poteškoće u poslovanju zbog koronavirusa- Nove informacije

Utjecaj koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2.708.640.000KM. Izvoz je manji za 5,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u prvom kvartalu 2020. godine iznosi 4.365.312.000 KM, što je manje za 7,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 62 % što je više za 2,16% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 6,67% i iznosi 7.073.953.000 KM.

Više informacija o trendovima koji su obilježili prvi kvartal 2020. godine u priloženim analizama  Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH sa svijetom u prvom kvartalu 2020. godine

Analize VTK/STK BiH o uticaju pandemije na vanjskotrgovinsku razmjenu u pojedinim sektorima privrede

Kako bi dobili preciznije podatke i na dnevnoj bazi pratili što se dešava na tržištu, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je na web stranici objavila upitnik o poteškoćama u poslovanju uzrokovanim širenjem koronavirusa i upitnik o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama u Bosni i Hercegovini i iste distribuirala na adrese određenom broju kompanija.

Prema analizi upitnika pristiglih do 13.04.2020. godine, upitnik o poteškoćama o poslovanju dostavilo je 410 kompanija, većinom iz prerađivačke industrije, a 92% je kazalo da osjeća posljedice, dok 71% osjeća posljedice i kod izvoza i kod uvoza.

U anketi o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama, u kojoj je učestvovala 261 kompanija, najveći broj kompanija je naveo da  ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Takođe, najveći broj kompanija je naveo da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, a među tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala su Italija, Njemačka i Austrija.

Više informacija- Analize upitnika VTK/STK BiH- Poteškoće u poslovanju kompanija i stanje sirovina/ repromaterijala

Komora će sve nove informacije objaviti na web stranici i molimo privrednike da ispune Upitnik i dostave svoje komentare i primjedbe kako bismo zajednički dali doprinos praćenju ove situacije  i svi se između sebe adekvatno informirali.

Odgode i otkazivanja događanja 

Predsjednik  VTK BiH Vjekoslav Vuković za N1 o poteškoćama u poslovanju zbog koronavirusa

 • Promovisana četvrta generacija biznis lidera održivog razvoja u BiH

  Na svečanosti održanoj 30. juna 2022. godine u prostorijama Ministry of Programming (MoP), promovisana je četvrta generacija biznis lidere održivog razvoja u BiH, na kojoj je učestvovao i uručio nagradu i predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj

  2022-07-01
 • Dopredsjednik Vuković prisustvovao na poslovnim susretima vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja u BiH

  U organizaciji Ureda Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu, 30.06.2022. godine održano promenadno kušanje i poslovni susret vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja s vinskim profesionalcima, trgovcima i HoReCa partnerima u Bosni i Hercegovini. Svoja vrhunska vina promovirale su vinarije Antunović, Buhač, Erdutski vinogradi, Galić, Enosophia, Iločki podrumi, Krauthaker, Kutjevo d.d., Perak, Siber i Škoro s posebnim

  2022-07-01
 • Održan VII sastanak Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine

  Prema zaključku sa prošlog sastanka Skupštine Asocijacije grafičke i papirne industrije u prostorijama kompanije „Unioninvestplastika“ u Semizovcu održan je sastanak Odbora Asocijacije. Sastanku su, osim članova Odbora, prisustvovali i predstavnici IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH. U diskusiji u kojoj su učestvovali predstavnici obje Asocijacije, konstatovano je da je korisna međusobna saradnja između predstavnika Asocijacije grafičke

  2022-07-01
 • Poziv na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom

  Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i „zelenih koridora“, te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni. Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine apeluje i ukazuje da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza

  2022-06-30