Transport

Pozivam Vas da pratite informacije na ovom produčju web stranice, jer ćemo tamo postavljati i ažurirati provjerene informacije do kojih nastojimo doći u različitim državama, kako biste mogli planirati svoje dalje aktivnosti.

Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine

Ažurirano 12.3.20

Austrija je ponovo uvela privremenu graničnu kontrolu na granicama s Italijom. Temperatura vozača i njihove aktivnosti posljednjih dana sustavno se provjeravaju (mjera vrijedi narednih 10 dana).

Austrija prestaje i željezničke prijevozne djelatnosti koje dolaze iz Italije (važi do 3. travnja). Ova mera se ne odnosi na teretni prevoz.

Ažurirano 13.3.20

U cijeloj Austriji zabrana vikenda za teška teretna vozila iznad 7,5 tona bit će suspendovana do 3. travnja 2020. s trenutnim stupanjem na snagu. O toj mjeri se razgovaralo i koordiniralo s Italijom i Bavarskom kako bi se izbjegle granice čekanja na granicu u najboljoj mogućoj mjeri.

Izvor: AISÖ

Od 17. ožujka u podne stupaju na snagu nove mjere kojima se ograničavaju aktivnosti i javna okupljanja kako bi se ograničio učinak epidemije coronavirusa (COVID-19). Mjere će trajati 15 dana.

Proglašena je nacionalna blokada. Ljudima je dozvoljeno kretanje samo za hitne slučajeve, zbog kupovine hrane ili na posao.

Samo su granice Schengenskog područja zatvorene za sljedećih 30 dana (vanjske granice Europske unije). Detaljnije informacije trebale bi biti najavljene u narednim satima.

(Izvor: Francuska vlada)

Ažurirano 01.12.2020.godine

Novom Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, od 30.11.2020.godine, uvedena su ograničenja za prelazak granice većini kategorija građana, ali su određene kategorije izuzete od ovih odredbi, među kojima je i međunarodni prijevoz tereta, bez obzira da li se radi o bilateralnom ili tranzitnom prijevozu tereta.

Ažurirano 14.3.20

Republika Hrvatska je 13. ožujka poduzela nove mjere kako bi ograničila širenje coronavirusa (COVID-19) u zemlji. Strani državljani koji dolaze u zemlje koje su posebno ugrožene bit će stavljene u obaveznu 14-dnevnu karantenu ili će morati ući u 14-dnevnu izolaciju.

Posebna ograničenja primjenjuju se na prijevoz: svi strani vozači koji dolaze iz Italije, Kine, Južne Koreje, Hong Konga, Japana, Singapura, Malezije, Bahreina, Irana, Njemačke, Francuske, Švicarske, Španije, Austrije, Velike Britanije, Holandije, Švedske i Belokranjski kraj (Slovenija), osim vozača u tranzitu, bit će stavljen u obaveznu 14-dnevnu karantenu u Hrvatskoj.

Strani vozači upozoravaju se na granicama da se mogu vratiti nazad kako bi izbjegli karantenu. Na granicama su trenutno duga vremena čekanja. Postoje djelomična zatvaranja granica Srbije i Hrvatske (vidi Srbiju).

Izvori: ministartvo vanjskih poslova i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika

  • Prema informaciji Međunarodne unije cestovnih prijevoznika od 17. 5. 2021.godine, Njemačka ukida ograničenja “regija s visokom incidencijom”.Od 16. 5. 2021.godine, prema njemačkom CoronaEinreiseV sljedeće države se više ne smatraju „područjima s visokom incidencijom“: Bosna i Hercegovina, Estonija, Kosovo, sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

    Gore navedene zemlje ponovno će se vratiti u status “normalnih” rizičnih područja. Kao rezultat, boravak tamo više neće podrazumijevati bilo kakvu predbilježbu i eventualne obveze testiranja za vozače kamiona prilikom ulaska u Njemačku, a nakon boravka u jednoj od tih zemalja nakon 16. 5. 2021. godine.

Ažurirano 17.12.2020.

Dana 15.12.2020.godine, Vlada Republike Srbije je objavila novu Uredbu o mjerama za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a Ministarstvo zdravlja novo Uputstvo o načinu primjene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju, koje definira izuzeća i uvjete za ulazak na teritoriju Republike Srbije, a na osnovu nove Uredbe.

Uredba o mjerama za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19
Uputstvo o načinu primjene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju

Ažurirano 14.3.20

Kako bi ograničila širenje coronavirusa (COVID-19) na teritoriju Republike Srbije, Vlada je objavila uredbu 11. marta. Dekretom privremeno se zabranjuje ulazak ljudi koji dolaze iz područja sa intenzivnim prenošenjem bolesti (epidemije ležaljki): provincije Hubei u Narodnoj Republici Kini, grada Daegu i provincije Sjeverni Gyeongsang u Republici Koreji, kantona Ticino u švicarskoj Konfederacija, Republika Italija i Islamska Republika Iran.

Ova mera se ne primenjuje za prevoz robe i lica kojima je Ministarstvo zdravlja izdalo odobrenje za ulazak u Republiku Srbiju. Pored toga, ova mera se ne odnosi na vozače kamiona koji obavljaju međunarodni drumski teretni prevoz. Operacije tranzita kroz zemlju ne bi trebalo da traju 12 sati od trenutka kada je kamion ušao na teritoriju Republike Srbije.

Imajte na umu da su 44 granice trenutno privremeno zatvorene (ovdje pogledajte) i da bi međunarodne cestovne teretne operacije trebale biti preusmjerene na otvorene granice.

Izvor: CCIS-AT

Uz prethodne poduzete mjere, španjolska vlada najavila je da su od 17. ožujka granice zatvorene za kretanje osoba. Izuzeti su španjolski državljani, španjolski stanovnici, prekogranični putnici i svi koji opravdavaju slučaj više sile.

Kao što je već rečeno, teretni prijevoz ostaje izuzetan kako bi jamčio gospodarsku aktivnost i lanac dobave.

Nove mjere koje ograničavaju aktivnosti i javna okupljanja stupaju na snagu kako bi ograničile učinke epidemije Coronavirusa (COVID-19). Ljudima je dozvoljeno kretanje samo za hitne slučajeve, zbog kupovine hrane ili na posao. Mjere će se primjenjivati do 19. travnja.

Od 17. ožujka ulazak na teritoriju Švicarske iz Italije, Francuske, Njemačke i Austrije ograničen je na švicarske državljane, švicarske stanovnike i ljude koji ulaze iz profesionalnih razloga.

Međunarodni teretni prijevoz i tranzit su još uvijek dopušteni.

(Izvor: Švicarsko savezno vijeće)

Korisni linkovi